Recensies Toen Was Je Weg

RONDUIT HEFTIG

door Saskia Borree - SJM Schrijft, 14 november 2019

Anya van der Gracht houdt er met Toen was je weg een no-nonsense schrijfstijl op na. Ze weet heel goed het verschil tussen intelligentie en empathie te laten zien in haar personages. Ondanks dat het een deel van een serie is, kan men dit boek ook heel goed los lezen en is het geschikt voor veel lezers. Het is tijdloos en de gele Mercedes vormt niet alleen een rode draad in het verhaal, het zorgt ook voor een onderhuidse spanning in het puntje van je tenen. Lezers zullen denken dat het in de eerste plaats om twee perspectieven zal gaan en eigenlijk is dat ook zo. Men wordt tussen heden en verleden geslingerd. Op sommige momenten lijkt het dan ook alsof de geschiedenis zich zal herhalen. Thema’s als de arbeidsmarkt, in hokjes denken, eenzaamheid en vooral onverwerkte trauma’s passeren de revue. Van der Gracht windt er geen doekjes om. Toen was je weg is een heftig verhaal met een onverwachte wending. De auteur laat haar lezers zien, dat er geen garanties in het leven zijn. Ronduit heftig.
_______________________________________________________________________________

HEFTIG REALISTISCH

door Lizzie, 21 november 2019

 

Toen was je weg samen met 3 oktober een deel van vier boeken. Nu is het geen enkel probleem als je 3 oktober niet zou gelezen hebben, ze zijn perfect los van elkaar te lezen. De twee boeken zijn gebaseerd op gebeurtenissen uit het leven van de schrijfster.

In Toen was je weg lezen we het verhaal het uit het perspectief van Jeannine. Jeannine is op de vlucht voor haar ex Sjaak, die haar achternazit en haar tijdens haar huwelijk met hem echt geterroriseerd heeft. Je leest hoe ze steeds opnieuw moest verhuizen met haar zoon Jack en Harry haar nieuwe liefde, steeds omdat Sjaak haar opnieuw opspoorde. Ze waren echt op de vlucht voor hem.
Het is moeilijk in te beelden welke terreur Jeannine en haar gezin hierdoor doormaakten. Steeds opnieuw moeten beginnen, steeds nieuw werk moeten zoeken, steeds een nieuwe school voor Jack, steeds weer een aanpassing van omgeving. De gebeurtenissen in dit boek wens je niemand toe.
De schrijfster haalt echt heftige thema’s aan, denk maar aan mishandeling, verkrachtingen, drankprobleem, op de vlucht zijn, onmacht omdat geen enkel instantie je gelooft en wilt helpen.
Wanneer je het boek leest krijg je echt kippenvel van de gebeurtenissen. Het is moeilijk om voor een buitenstander te beseffen door welke hel Jeannine is gegaan.
Anya Van der Gracht wil vooral met haar boeken en haar verhaal de problematiek die er is rond deze thema’s/onderwerpen aankaarten. Wat ik zelf heel moedig vind. We beseffen soms te weinig wat mensen rond ons moeten meemaken. Deze boeken zijn echt een eye-opener.
_______________________________________________________________________________

EERLIJK EN RAUW

door Suzanna Esther, 28 augustus 2019

 

Toen was je weg, van Anya van der Gracht nam me mee naar haar leven als jonge vrouw. De nasleep van een hele akelige, zelfs gruwelijke periode, heeft nog steeds invloed op haar leven, dusdanig dat 'een normaal' leven met een nieuwe partner en haar zoon haast ondoenlijk is.
De schrijfstijl waarin het verhaal wordt verteld, is puur, alsof de schrijfster en ik samen aan de keukentafel zaten en zij haar verhaal deed. Onder het verhaal speelt een onderhuidse spanning, die niet altijd wordt geuit, maar wel voelbaar is en wat voor mij heel goed werkte. Sommige herhalingen hadden wel iets minder gemogen, maar eerlijkheidshalve zorgde die er juist voor dat het verhaal dat Anya heeft geschreven een emotionele lading kreeg, die mij raakte. Je voelt dat het boek schrijven moeilijk moet zijn geweest. Een zekere afstandelijkheid moest qua schrijven bewaard blijven om het boek te kunnen schrijven. Ondanks dat het geen 'leuk' verhaal is, heb ik het met veel leesplezier gelezen.

_______________________________________________________________________________

 

TOEN WAS JE WEG

door Ans Arts, 21 juni 2019

Nadat ik het eerste boek gelezen had “Achter tralies beland” wilde ik ook dit boek erg graag lezen.
Je leest hoe het leven verder is gegaan nadat Janine heeft weten te ontsnappen aan haar ex.
Triest om te lezen dat ze elke keer weer gevonden wordt door haar ex ook al is ze nu samen met haar nieuwe man.
Je hebt zo met haar te doen, erg verdrietig dat haar leven steeds maar weer overhoop wordt gegooid. Probeerde me voor te stellen hoe het is om zo te moeten leven, maar is haast niet voor te stellen.
Vond het een erg mooi boek en aangezien de auteur aangeeft een derde deel te willen schrijven wil ik dat boek ook zeker weer lezen.
Het is niet persé nodig, maar ik vond het wel fijn dat ik het eerste boek ook gelezen had, zou het aanraden om dat te doen.

_______________________________________________________________________________