Een schitterende leeservaring:
Nel Hofstra

 

De afgelopen feestdagen heb ik doorgebracht met het lezen van de volgende boeken: ‘Achter tralies beland’, ‘Toen was je weg’ en ‘3 oktober’ en dook daarmee in het leven van Anya van der Gracht .
De volgende brief is bestemd voor Anya.

Lieve Anya,
Je boeken hebben een grote indruk op mij gemaakt. Niet alleen omdat je er in slaagt je eigen leven te beschrijven zonder emoties de boventoon te laten voeren, maar ook vanwege een onovertroffen eerlijkheid naar jezelf en de lezer toe. Jouw beschrijving van de complexe atmosfeer, waarin je als kind opgroeide leidt bijna vanzelfsprekend tot het maken van verkeerde keuzes voor mannen, ook al benoem je dit niet expliciet. En die mannen zijn een narcist en een alcoholist.
Ik heb de drie boeken achter elkaar uitgelezen. Dat komt door de toegankelijke schrijfstijl, maar ook door het boeiende leven (hoe beroerd dan ook) dat je achter de rug hebt. De weder vaardigheden, beschreven vanuit het perspectief van de narcist vormen een knap staaltje schrijfkunst. Ook hier treft me de haast emotieloze ondertoon. Nodig om de ruwe en rauwe werkelijkheid aan te kunnen.
Van de inhoud wil ik niet teveel verklappen. Dat laat ik aan toekomstige lezers. Maar ik kijk erg uit naar je volgende boek: ‘Vlucht naar geluk’.
Dankjewel dat je je leven hebt willen delen. Ter lering en mededogen.

Veel liefs
Nel Hofstra

 

RESPECT

door Dini van Heumen, 18 april 2020

 

Een boek dat ik niet in een keer kon uitlezen, omdat ik het vaak te heftig vond om te lezen w.b.t de mishandelingen.
Respect voor Anya en heel knap dat zij in het hoofd van de dader kon kruipen om dit verhaal te vertellen.
Ga er maar aanstaan dat wanneer je zoveel hebt moeten doorstaan met zo'n verschrikkelijk figuur als die Sjaak, dat je het dan ook nog op kan brengen om het op papier te zetten.
Ik ben zeker van plan om nu de eerdere boeken van Anya te gaan lezen. Dit boek zorgde er wel voor dat ik een week lang geen zin had om wat te lezen. Een boek dat je dus moeilijk kan loslaten.

_______________________________________________________________________________

NIET VOOR TERE ZIELTJES
door Mieke Schepens, 16 december 2019

 

In het voorwoord van Sjaak met als titel '3 oktober' krijg je al een heel klein beetje een kijkje in het warrige hoofd van de hoofdpersoon.
Hierna vertelt hij zijn verhaal.
Het wordt al snel duidelijk dat Sjaak een enorme narcist is die echt geen grenzen kent. Dit is een gevaarlijke combinatie om te moeten ervaren in een relatie.
Janine ondergaat alle vernederingen tot op een bepaald punt.

Dit boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Hier en daar komt in het verhaal de realiteit even boven. Bijvoorbeeld wanneer in de titel van een hoofdstuk de ware naam van de zoon van de auteur vermeld staat in plaats van de naam van de zoon van het personage Janine.
Ik begrijp hieruit dat alles weer heel dichtbij de auteur kwam tijdens het neerschrijven van alle gruwelijkheden.

Dit boek laat zien hoe je ingeval van afwijkend gedrag van iemand niet aan moet nemen dat het allemaal wel mee zal vallen, of dat het misschien wel aan jou ligt.
Soms is een mens werkelijk gestoord, is op seks belust en door en door slecht in zijn gedachten en gedragingen. Deze persoon is gevaarlijk en dat gegeven wordt zonder een behandeling door medisch specialisten niet anders.
Laat dit boek een waarschuwing zijn. Leg het bijvoorbeeld in de wachtkamer van de huisarts.

"Geweldig. Die muts sprak tegen een dier. Mensen die met dieren praten zijn eenzame mensen. Dit moment was het begin van haar einde."

3 oktober - "Ik zal je krijgen" moet echt gelezen worden. Het is een waar gebeurde thriller waarbij tijdens het lezen je haren recht overeind gaan staan. De hoofdstukken zijn lekker kort en het verhaal is ondanks het afgrijselijke dat beschreven wordt goed te lezen door de heldere schrijfstijl.

_______________________________________________________________________________

TE GRUWELIJK VOOR WOORDEN

door Silvia van Elzelingen, 30 november 2019

 

Sjaak laat niets aan het toeval over. Alles heeft hij uitgestippeld. Wanneer hij Janine ontmoet ontdekt hij dat hij niet alles kan sturen in hun relatie. Zijn gedrag gaat van kwaad tot erger. Op 3 oktober neemt Sjaak een cruciale beslissing.

Anya van der Gracht (1957) put voor haar verhalen uit het leven, zoals het op haar pad komt. Positiviteit, doorzettingsvermogen en humor vormen de rode draad in aangrijpende verhalen en op waarheid gebaseerde romans. ‘3 oktober’ is het derde deel van een vierdelige reeks. Na het tweede deel ‘Toen was je weg’, dat door Janine wordt verteld, is het nu de beurt aan de dader, haar ex-man Sjaak. Een aangrijpend boek dat je doet huiveren.

In ‘3 oktober’ volgen we Sjaak op de voet als jongere man die verliefd wordt op Janine en haar koste wat kost wil veroveren. Wanneer de twee eenmaal getrouwd zijn begint Sjaak zich anders op te stellen. Van een liefhebbende echtgenoot verandert hij in een beest. Een beest om van te huiveren. Je leest het schokkende verhaal hoe de mishandelingen zijn begonnen en wat er allemaal in het hoofd van Sjaak omgaat.
Anya van der Gracht heeft wederom een boeiende en directe schrijfstijl, ze sleept je ook deze keer weer mee in dit gruwelijke verhaal. Als je denkt al wat gewend te zijn, word je hier toch volledig verrast. Deze keer duiken we als het ware in het hoofd van Sjaak de psychopaat. Je ziet duidelijk dat hij verschillende kanten in zich heeft en zichzelf meerdere keren tegenspreekt. Elke keer gaat hij verder met zijn mishandelingen, die eigenlijk te gruwelijk zijn om na te vertellen. Dat Janine het nog zolang met hem uitgehouden heeft, is mij een raadsel. Wat een doorzettingsvermogen moet deze vrouw gehad hebben.
Aan het eind van dit boek is de brief van Sjaak opgenomen die hij aan meerdere instanties en personen heeft gestuurd. Als het kippenvel nog niet op je armen stond dan staat het er in ieder geval nu wel op.

‘3 oktober’ is een waargebeurd verhaal dat doorverteld moet worden, zodat de desbetreffende instanties sneller ingrijpen. Respect voor de auteur dat ze dit verhaal naar buiten toe gebracht heeft. Moeilijk om dit alles nogmaals in je hoofd te moeten doorstaan. Maar knap hoe ze toch in het hoofd van de dader is gaan zitten.

_______________________________________________________________________________

WAT IK NOU VIND VAN '3 OKTOBER'

door BibliophileSan, 6 november 2019

 

Ergens gedurende de jaren 80, oudejaarsavond.
Sjaak laat zijn blik vallen op knappe roodharige dame, Janine.

Via via komt hij er achter waar hij haar kan vinden en start een charme- offensief. Immers, wie kan hém weerstaan? Knap, charmant, intelligent en beter dan ieder ander. Zo ziet hij dit zelf althans.

Hij krijgt het voor elkaar dat Janine en hij een relatie krijgen en zij ziet een prachtige toekomst voor hen samen met een schare kinderen.

Zijn minder prettige trekjes bedekt ze met de mantel der liefde.

Vanaf het moment dat ze trouwen, laat Sjaak echter alle maskers vallen en ontpopt zich in een sadistische, psychopatische klootzak.

Janine heeft geen leven meer bij hem, het huwelijk is een reeks mishandelingen, verkrachtingen en vernederingen.
En dan blijkt dat ze zwanger is. Waar ze voor zichzelf niet meer vecht, is dit voor haar kind anders.
Ze krijgt het voor elkaar samen met de kleine Jack te vluchten.

Sjaak kan dit niet uitstaan en besluit er alles aan te doen om zijn gezin weer terug te krijgen.

Mijn hemel, wat een verhaal. Een ijzingwekkend relaas over een totaal ontwrichte man, die zichzelf boven alles en iedereen zet, opgewonden raakt van de pijn en wanhoop van zijn vrouw en ook nog eens zijn hand niet omdraait voor geweld jegens haar en zijn kind.

Geschreven vanuit zijn visie is het werkelijk te bizar voor woorden wat er in zijn hoofd rondgaat.
Ik werd er echt naar van, van alles wat hij bedenkt en uitvoert.
Aan het eind van het verhaal blijkt hij nog één manier te hebben bedacht om weer samen te komen met Janine, en doet hij in een lange brief (handgeschreven) nog eens zijn versie van alles uit de doeken.
Deze brief, icm het dankwoord van de schrijfster van het boek, deed me vermoeden dat dit verhaal wel eens géén fictie kon zijn.
En dat blijkt ook inderdaad... het hele verhaal is schokkend genoeg waar gebeurd.

Dit maakte dat ik anders naar het boek ging kijken. Was het wél fictie geweest, dan had ik gevonden dat de reeks mishandelingen too much geweest was, maar met de wetenschap dat dit niet verzonnen is, stonden mijn nekharen overeind.

Ik geef uit principe geen duimpjes voor waargebeurde verhalen, hoe kan ik immers oordelen over iemands geschiedenis? Die is nu eenmaal wat het is, ongeacht wat ik daarvan vind.

Desalniettemin kan ik natuurlijk wel een mening hebben over het boek.
Als je als lezer misselijk wordt van hetgeen je leest en woest bent op de dader van deze gruwelijkheden, dan is het verhaal goed op papier gezet.
Bovendien vond ik het erg knap dat de auteur het boek heeft geschreven vanuit het perspectief van deze Sjaak, hoe heeft ze zich in hemelsnaam kunnen inleven in zijn gedachten?

Zo blijkt maar weer eens dat fictie het soms niet haalt bij de horror van de realiteit.

_______________________________________________________________________________

GEWELDIG BOEK

door Attie Dottinga, 7 november 2019

 

Dit verhaal gaat over een man Sjaak. Hij was een goed uitziende, charmante en liefdevolle jongeman die de vrouw van zijn dromen het hof maakte. Maar dat was spel van de narcist Sjaak. Nadat ze getrouwd waren, werd hij langzamerhand steeds verknipter zodat ik er de rillingen van kreeg.
Hij veranderde als een blad aan een boom en was hij overheersend, sadistisch en mishandelde hij haar op alle vlakken denkbaar. Hij beloofde haar een groot gezin, maar ook dat was een manipulerende actie om haar te krijgen. Het ‘ik zal je krijgen’ wordt dan ook steeds beklemmender. Ze krijgen een zoon die ze met hart en ziel moest beschermen tegen de man die zijn vader was
Vanaf het eerste ogenblik nam dit boek me mee. In het hoofd zitten van een dader, met voor hem logische gedachten, die voor mij angstaanjagend waren, liet het me aspecten van een mens zien die mij vreemd waren.
De opbouw van het verhaal en daarmee de spanning vond ik geweldig. Eerst dacht ik nog dat hij nu en dan een wat afwijkende kijk op de wereld had, maar alras werd dit steeds beklemmender. Zoals je bang in het donker kan zijn en toch de deur opent om je angsten aan te kijken, zo moest ik in dit boek iedere keer de volgende pagina lezen. Ik werd boos, wanhopig, verdrietig en bovendien was ik vol verbazing hoe zo’n man, die ook in de hulpverlening stapte, iedereen kon manipuleren en een rad voor ogen kon draaien omdat hij dat wilde. De gaten in zijn geheugen werden steeds groter. Hij was angstaanjagend. En zijn verbaasde houding als hij er dan achter kwam wat hij precies had gedaan, maakte het doodeng en steeds beklemmender. Meer en meer raakte hij in de war. En de handgeschreven brieven in het boek, maakten veel duidelijk. Het boek bleef heel lang in mijn hoofd zitten en ik heb er zelfs nog over gedroomd.
Petje af voor Anya. In het hoofd van de dader zitten vergt moed en inlevingsvermogen, terwijl zij zelf het slachtoffer was van deze doodenge, levensgevaarlijk man. Een geweldig boek om te lezen voor mensen die van beklemmende, psychologische thrillers houden, die bovendien van waargebeurde verhalen onder de indruk willen zijn.
Ik persoonlijk kan niet wachten om meer van haar te lezen.

_______________________________________________________________________________